Coveravsløring: Kire bok 2: Forbannet!

Publisert 20. mai 2015 09:30, sist redigert 20. mai 2015 14:34

Gleder du deg til oppfølgeren til fantasyboken Hulder som kom i 2013? Til høsten er endelig Kire-seriens andre bok klar, og vi på Ubok er de første til å få vise coveret til boken som har tittelen Forbannet. Vi har snakket med forfatter Tonje Tornes om hvordan hun jobbet sammen med designeren som har laget forsiden. 

Forsiden er tegnet av Elise Marie Syvertsen, den samme som tegnet forsiden på Kireseriens første bok, Hulder.

– Jeg er så stolt av dette coveret og den jobben Elise har gjort, sier forfatteren Tonje Tornes.

Egentlig foreslo hun et helt annet cover. Hun hadde hengt seg opp i at hun ikke burde vise hovedpersonen sin og ga Elise instrukser om en hulder i tåke eller noe annet mer abstrakt coverblide.

– Men når det gjelder personregi så er Elise en av de beste i Norge. Hennes portretter viser så tydelig hvem personene er, og hva de føler. Så hvorfor skulle jeg ikke bruke henne på det hun var desidert best på? Og ja, jeg vet hva jeg snakker om, jeg jobber som tegneserieredaktør til vanlig, sier Tonje.

Elise sendte Tonje en skisse av Erik tidlig i coverdiskusjonen og selv om Tonje var fast bestemt på å ikke bruke hovedpersonen på coveret så klarte hun ikke å glemme det bildet av ham.

– Det var så mange som sa til meg at jeg ikke måtte vise hvordan Erik så ut. Det måtte være opp til leseren å forestille seg ham. Men da jeg så tegningen til Elise så ble det umulig å ikke vise den til alle.

Tonje synes Elise hadde fanget Erik i det mest kritiske øyeblikket i Forbannet.

– Se på ham da? Sammen med tittelen så smeller jo dette skikkelig. Hvorfor skulle jeg vise handlingen i boken på en abstrakt og symbolsk måte, når det kunne vises så tydelig gjennom et ansikt?

BILDE: 

Dette portrettet av Erik Skoglund, hovedpersonen i Kire-serien sendte tegneren Elise Syvertsen til forfatter Tonje Tornes. Det var ment som en skisse, men endte opp som utgangspunktet for coveret.

– Dessuten er ikke portrettet av Erik bare et portrett av Erik, det er også en hyllest til Theodor Kittelsen. Elise og jeg satt sammen og så på flere bilder av den fantastiske eventyrmaleren. Vi ville at coverne i Kire-serien alle skulle ta utgangspunkt i et Kittelsen-bilde. Kanskje fordi vi føler oss litt beslektet med hans prosjekt? Kire-serien handler også om norske vesener fra folketroen. Særlig om huldre og nøkker, men de fleste andre vesener som nordmenn oppigjennom har trodd på, er også med, sier Tonje.


BILDE: 

Dette bildet er inspirasjonsgrunnlaget for coveret, ser du likheten?


På samme vis er coveret på bok 1 – Hulder  – inspirert av dette Kittelsen-maleriet:BILDE:

 Elise Syvertsen fikk dette Kittelsen-bildet tilsendt av Tonje Tornes, sammen med følgende tekst: «Ikke en nøkk, men en hulder i vann.» Forsiden ble resultatet.

– Jeg gleder meg så utrolig mye til å holde den fysiske boken i hånden, sier Tonje Tornes. – Jeg har fått mange spørsmål fra leserne om hvordan det går med Erik og vennene hans, og jeg er glad for å endelig kunne gi dem svaret. Så får jeg håpe at de liker det.

Om tittelen sier forfatteren at den kan tolkes på to måter:

– Forbannet betyr både rasende og at noen har kastet en forbannelse over deg. Denne dualismen synes jeg er helt rå! Det er alltid tøft når det norske språket har ord som betyr flere ting, da blir de til boktitler. Sånn som her.

KONKURRANSE:

Vil du vinne et unikt bærenett med coveret av Forbannet på? Det finnes bare 100 av disse i hele verden og vi lodder ut 10 av dem.

Bare svar på dette spørsmålet og du er med i trekningen!

Hva heter sjefshulderen, som også er moren til den lille hulderen Flora?


Send svaret til post@ubok.no før 1. juni og du er med i trekningen!


UTDRAG FRA FORBANNET

Helt til slutt kan du lese et lite utdrag fra boka:

Det var Fjeldbergs ansikt, men likevel ikke. Øynene hans var blitt helt gule nå, med svarte pupiller.
– Du er min! sa han med raspende og mørk stemme.
Erik prøvde å få kontroll over pustingen sin. Kulden kastet seg over ham og fikk huden til å nuppe.
– Du er ikke Fjeldberg, sa han så rolig han kunne.
– Du er mitt magiske barn, var svaret.
Det så ut som om det var en annen munn bak leppene til Fjeldberg. Det var noe der inne som beveget seg litt før ordene kom ut.
– Jeg eier meg selv, sa Erik og grøsset.
– Nei, sa stemmen igjen. – Sjelen din tilhører meg.
– Hvem er du?
Erik klarte å bekjempe impulsen til å ta puten foran ansiktet. Istedet dro han i snoren ved siden av seg i et håp om at noen snart ville høre dem.
– Jeg er deg. De kaller deg Kire fordi du ikke kan hete det samme som meg.
– HVEM ER DU?!
– Gamle-Erik.

Vil du ha en signert bok når den kommer i august? De første femti som forhåndsbestiller her får en personlig hilsen av forfatteren.

Nina Aalstad

Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!

Bøker i dette innlegget

1 kommentar

Nina

I dag har vi trukket heldige vinnere, som blir kontaktet på epost og får tilsendt bærenett. Og vi gleder oss til boka kommer!

Stengt for kommentarer.